Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински комплекс „ Пълмед “, Пловдив. Тя приключва Медицински факултет на МУ – Пловдив през 2019 година и през 2020 година стартира специализация по дерматология и венерология в УМБАЛ „ Свети Георги ”.

От 2017 г. е член на Българското дерматологично сдружение, а по-късно и на Европейската академия по дерматология и венерология и на Българския лекарски съюз. От шест години взе участие в Националната акция по диагностика и профилактика на кожни и алергични болести, а също и в семинари и обучения  в региона на стандартната и естетична дерматология.

Д-р Бааджи, разкажете по какъв начин се посветихте на медицината?

Аз съм първият и към този момент единствен доктор в фамилията. Родителите ми обаче постоянно са се възхищавали от тази специалност и вкъщи се е говорило с почитание и респект към лекарите. Може би това е асъдействало и аз да се вдъхновя и да потегли по пътя на медицината и моите близки в този момент да се  гордеят с моите триумфи и умения. Те са щастливи, че имам опция да оказвам помощ на хората и да се оправям с техни здравословни проблеми, освен това с огромен възторг, предпочитание и задоволство, че извършвам задачата си. С всяка поредна преодоляна компликация съзнавам, че съм на вярното място, че това е моето предопределение и моята специалност.  

Кога решихте, че дерматологията е Вашата компетентност? Как направихте този избор, помогнаха ли Ви фамилната и учебната среда?

Направих избора си още по време на следването ми, след извършения в Кожна клиника. Освен че кожата е най-големият орган и има свои специфики, в дерматологията се срещат извънредно доста положения и болести. Това е може би дисциплината с най-вече диагнози, класификации и свои тънкости, които с огромно наслаждение се пробвам всеки ден да дешифрирам. Влюбена съм в тази компетентност. За фамилията ми не беше изненада, че избрах точно дерматологията и получих цялостна поддръжка от тях. Те знаеха, че добивам опит и процедура с помощта на един от най-хубавите учители в тази област още преди започването на специализацията ми. Изборът ми беше доста мечтан и неминуем. Исках единствено тази компетентност и нищо друго. И с дребни крачки осъществявам това.

Кои са Вашите учители в специалността?

Смея да кажа, че съм най-голямата късметлийка, защото имам опция да се изучавам и да черпя познания от най-хубавите учители – лекари с дълголетен насъбран опит, познания и умения и стотици излекувани пациенти през годините. Не смеех даже да бленувам за толкоз доста, само че ето ме с безгранично почитание и признателност за всеки един урок.  Уча, абсорбирам познания и се надявам още да изучавам от тях.

За мен е образец безграничното им усърдие, акуратност, изчерпателност, подготвеност и точност в работния развой.

Благодарността ми е ориентирана най-много към изключителния експерт и преподавател - доцент Румяна Янкова, която управлява Центъра по алергология и дерматология в медицински комплекс „ Пълмед “.

Признателна съм и на преподавателите ми в Кожна клиника към УМБАЛ „ Свети Георги ” в Пловдив, в която специализирам дерматология - проф. Христо Добрев, доцент Лилия Зисова и доцент Цветана Абаджиева. Те са доста сърдечни хора, същински експерти – учители, които могат да те насочат по верния път.

 Как бихте желали да се развивате професионално? Кои характерни проблеми в дерматологията съставляват максимален интерес за Вас?

 Все още ми следва дълъг път, само че професионалните ми ползи са най-много в клиничната дерматология. Става въпрос за изясняването на аргументите за поява на болестта, анализирането на проучванията, разнообразието в методите на проучване, диагностициране, лекуване и най-желаното -  изцеление.

 Интересите ми са ориентирани също към лазерни системи за лекуване на разнообразни дерматологични болести и козметични недостатъци.

Не мога да дефинира дадени болести или диагнози, към които демонстрирам по-голям интерес, тъй като всяка от тях има своя характерна етиология, патогенеза, разнообразна и богата клинична картина.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Свободното си време се пробвам да извозвам със фамилията си, с хората, които обичам. При съществуване на повече почивни дни, постоянно се стремя да отпътува при тях и да прекараме времето в другарство и пътешествия.

Харесвам и сезонните дейни почивки. През зимата – ски и кънки, през лятото - разходки, каране на колело и ролери, плуване, вървене на плаж. Имам и домакински любим, на които се пробвам да отстранявам задоволително внимание.

Кои качества – човешки и професионални, цените най-вече у сътрудниците си?

Много държа на своите сътрудници, на екипната ни работа, положителното и почтително отношение, подпомагане и на огромния им професионализъм. Радвам се, че по професионалния си път срещнах и не преставам да попадам на изключителни хора и от други специалности, от които също черпя познания, който надлежно се старая да ползвам в практиката.

Към кои етични правила се стараете да се придържате постоянно, без значение от събитията?

Аз се отнасям към всеки пациент човешки и почтително.  За мен не е от голяма важност статусът, възрастта и расата. Изслушвам деликатно всеки, давам на всеки професионални препоръки и рекомендации и  назначавам съответното съответно лекуване на моите пациенти.

Коя Ваша фантазия бихте желали да видите осъществена скоро?

 Мечтата ми е в близко бъдеще сполучливо да положа изпит по специалността, както и да развия капацитета си за бъдеща независима процедура. Целта ми е да имам опция да оказа помощ на всеки човек, който потърси моята помощ. Обичам да се изучавам непрекъснато, да проследявам новините и да употребявам опциите, свързани с изследванията по повод лекуването на някои по-редки заболявания в дерматологията. А и има някои постоянно срещани болести, които нямат строго характерно лекуване, по тази причина съм в очакване на новите открития в тази тенденция.

Какво ще пожелаете на хората, с които работите в един екип?

Пожелавам им от сърце да не губят вдъхновението в работата си и постоянно да помнят за какво са избрали тази специалност. Независимо от събитията, дано не престават да мечтаят и да реализират задачите си с лекост. Ние, медиците, сме хора с задача и цел в живота - да лекуваме, да оказваме помощ, да изцеляваме освен тялото, кожата, само че и най-скъпото - душата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР